Vandaag kregen alle voetbalverenigingen de update van Jan Dirk van der Zee Directeur-bestuurder Amateurvoetbal toegestuurd, zie hieronder.
RWB is bezig met een plan om met ingang van 29 april de Jeugdtrainingen weer op te starten. Wordt zo snel mogelijk vervolgd.

Beste bestuurder,
Wat betekenen de nieuwe coronamaatregelen van het kabinet voor de verenigingen? Duidelijk is dat het vanaf 29 april weer is toegestaan om jeugd georganiseerd en beheersbaar te laten voetballen bij hun club. Zo mogen kinderen tot en met 12 jaar (basisschoolleeftijd,t/m onder 13 leeftijdscategorie) van de overheid weer komen trainen, waarbij ze niet per se de 1,5 meter afstand hoeven aan te houden. Voor jeugd van 13 tot en met 18 jaar (voortgezet onderwijs, onder 14 t/m onder 19 leeftijdscategorie) is dit ook toegestaanmits zij wél op 1,5 meter afstand van elkaar blijven.

Daar zijn we voorzichtig blij mee. Sport heeft een positieve invloed op de gezondheid van de jeugd en veel kinderen hebben de afgelopen weken te veel stil moeten zitten. Daarnaast kunnen ze ook weer naar het spelplezier en de omgang met hun voetbalvriendjesen -vriendinnetjes uitkijken.

Momenteel zijn we in overleg met de overheid over maatregelen om het voetbal ‘coronaproof’ te maken. Het plan is dat het amateurvoetbal (en vooral het trainen) voorzichtig en gefaseerd weer op gang komt, waarbij we dus beginnen met de jeugd. Wanneer elke keereen nieuwe fase aanvangt, is volledig afhankelijk van de mogelijkheden die de coronamaatregelen van de overheid bieden. Gezondheid en veiligheid zijn en blijven altijd het uitgangspunt.

Werkgroep KNVB
Binnen de KNVB is een werkgroep bestaande uit verschillende disciplines al enige tijd bezig met de voorbereidingen. Nu er groen licht is om hiermee verder te gaan, worden voetbalvormen, trainingen, protocollen en tips (zoals het vaststellen van de beste routeom groepsvorming tegen te gaan) verder ontwikkeld om de verenigingen, coaches en vrijwilligers straks goedbeslagen op weg te helpen. Dit laten we ondersteunen door verenigingsadviseurs en technisch jeugdcoördinatoren. De verenigingen kunnen onder deskundigebegeleiding voetbalactiviteiten voor de jeugd organiseren zoals trainingen en alternatieve voetbalvormen. Competities en het spelen van officiële wedstrijden zullen niet voor het najaar worden hervat. Op dit moment is ook bekend dat de kantines en kleedkamersvoorlopig dicht moeten blijven, ouders niet langs de lijn mogen staan en ook niet-leden de gelegenheid moet worden geboden om mee te doen. Ook hiervoor zullen wij met een goed advies komen.

Protocol sport
Wanneer welke vereniging de deuren heropent voor de jeugd, is afhankelijk van de betreffende gemeente en de club. Deze week heeft de KNVB contact met de VSG (Vereniging Sport en Gemeenten) en sportkoepel NOC*NSF. Naar aanleiding hiervan zal er sportbreed eenprotocol worden opgesteld om de veiligheid te waarborgen voor alle sportverenigingen in Nederland. Dit protocol hopen we deze week nog te kunnen rondsturen naar onze clubs. We willen vragen om onze berichtgeving hierover de komende dagen goed in de gaten tehouden. Het is belangrijk dat de sport en ons voetbal de komende periode weer laat zien hoe belangrijk wij zijn voor een gezonde samenleving, waarin kinderen veilig en verantwoord kunnen sporten. Wij hebben het vertrouwen van het kabinet gekregen om daar opeen goede manier invulling aan te geven.
We houden jullie dus op de hoogte.

Met sportieve groet,
KONINKLIJKE NEDERLANDSE VOETBALBOND

Jan Dirk van der Zee
Directeur-bestuurder Amateurvoetbal