Voetbalvereniging RWB werd opgericht op 2 februari 1908 onder de naam Besoijense Voetbal Club.

De naam bleef de eerste jaren BVC maar om verwarring met gelijknamige clubs te voorkomen verzocht de Brabantse Voetbalbond de Besoijense club de naam te veranderen. Vanaf 1912 heet de club dan ook officieel Rood-Wit-Blauw, oftewel RWB want vanaf de allereerste wedstrijd werd de nationale driekleur als tenue gedragen. In de beginjaren werd gevoetbald op een terrein wat meer een weiland was dan een voetbalveld, tegenover Café Bart van Sjoos aan de westkant van Besoijen. In 1931 vond RWB aan de Klokkenlaan (vanaf 1943 Floris V laan) een nieuw onderkomen. In de bebouwde kom van Besoijen groeide RWB verder uit en werd het een “echte” voetbalclub. Het oude vertrouwde sportpark werd in seizoen 1962-1963 ingeruild voor Sportpark Elzenhoven. Daar kwam voor RWB in seizoen 1964-1965 een droom uit, werd kampioen en promoveerde het voor de eerste keer in het bestaan naar de 2e klasse. Met de bouw van huizen in Zanddonk groeide RWB verder door en groeide uit naar een club van 500 leden. Na 11 jaar in de 2e klasse te hebben gespeeld zakte RWB terug naar de 3e klasse en verhuisde in 2004 naar Landgoed Driessen. RWB is op Sportpark De Gaard uitgegroeid naar een van de grotere verenigingen in Waalwijk en ligt centraal tussen de woonwijken Driessen, Zanddonk en Besoijen, de wijk waaruit het is ontstaan.

Al 110 jaar dezelfde Missie en Visie
Het klinkt misschien vreemd maar al 110 jaar lang heeft RWB dezelfde Missie en Visie. Nog steeds is het zo dat RWB veel aandacht besteedt aan het opleiden van de eigen jeugd met het doel zoveel mogelijk spelers af te leveren aan de selectie van RWB. Anders is wel dat bij RWB inmiddels de JO19 (A-Jeugd) gezien wordt als onderdeel van de selectie en dat heeft RWB de laatste jaren geen windeieren gelegd. Elk jaar is RWB in staat om meerdere zelf opgeleidde voetballers over te hevelen van JO19 naar RWB-1 en RWB-2. Met deze visie is de doelstelling voor de vereniging om na jaren op en neer te zijn gereisd tussen de 3e en 4e klasse uit te groeien naar een stabiele 3e klasser.

Festiviteiten 110 jaar bestaan.
Na de extra feestelijke Nieuwjaarsreceptie waarbij Betty Schelle van de KNVB aanwezig was om KNVB spelden uit te delen aan RWB-ers staan inmiddels weer een aantal festiviteiten voor de deur. Vrijdag 2 en zaterdag 3 februari staan bij RWB geheel in het teken van het 110-jarig bestaan. Vrijdag 2 februari heeft het bestuur van RWB een Feestvergadering uitgeschreven waarbij alle leden, donateurs en sponsors met hun partners zijn uitgenodigd. De avond heet feestvergadering omdat er een aantal plichtplegingen op het programma staan, maar is meer het vieren van het 110 jarig bestaan. Bewijs daarvan is dat RWB-er en feestzanger / Dj Jeroen van Zelst deze avond de muziek verzorgt. Zaterdag 3 februari staat in het teken van de Reünie, RWB verwacht dan 200 gasten die allen komen om oude bekenden te ontmoeten, oude foto’s te bekijken en te genieten van troubadours Leo de Vlieger en Anton van der Mee. Daarmee zijn de festiviteiten dit jaar nog zeker niet voorbij, want bij RWB wordt elk jaar Carnaval gevierd, is er met de van Vugtdag een gezellige familiedag en wordt aan het eind van het jaar de 25+ Huldigingsavond gehouden. Het zwaartepunt van de festiviteiten ter ere van het 110-jarig bestaan ligt in de feestweek van 16 t/m 23 juni waarbij een grote tent op Sportpark De Gaard komt te staan. Dan staan in volgorde een groot Muziekfeest, voetballen tegen Oud RKC, een voetbalquiz, een junior FIFA-toernooi en een RWB-Feest op het programma. Tot slot wordt op vrijdag 24 en zaterdag 25 augustus de Waalwijk Cup voor Amateurvoetbalverenigingen uit Waalwijk bij RWB gespeeld. Nieuwtje in deze is dat DESK dit jaar er voor gaat zorgen dat er een toernooi met 8 verenigingen gespeeld kan worden.