De Waalwijk Cup 2018 krijgt voor de eerste keer in de historie van de Waalwijk Cup ook Vrouwelijke deelnemers. Tussen 1973 en 1976 werd jaarlijks door RWB, RKC, WSC en Baardwijk gevoetbald voor de Waalwijk Cup. Na een tijdje stil te hebben gelegen nam RWB in 1994 het initiatief om de Waalwijk Cup weer nieuw leven in te blazen. Na de Gemeentelijke herindeling werd in 1999 het toernooi uitgebreid met de voetbalclubs uit Sprang-Capelle en Waspik. In 2018 wordt de Waalwijk Cup gespeeld bij RWB en heeft inmiddels bekend kunnen maken dat in 2018 ook de Vrouwen van de Waalwijkse voetbalverenigingen om de Waalwijk Cup gaan strijden.
De Waalwijk Cup voor de heren start op vrijdag 24 augustus op Sportpark De Gaard met de poulewedstrijden, de laatste poulewedstrijd wordt dan samen met de finalewedstrijden gespeeld op zaterdag 25 augustus. De Vrouwen starten met hun poulewedstrijden één dagje eerder dan de mannen. Op donderdag 23 augustus spelen de dames hun poulewedstrijden, de finalewedstrijden van de Vrouwen worden op zaterdag 25 augustus en gespeeld tussen de poulewedstrijden en de finalewedstrijden van de mannen.

LOTING
Donderdag 12 april verrichtte Wethouder Hans Brekelmans in de kantine van RWB de loting voor zowel het Vrouwen als het Heren toernooi. Nadat Pierre Schalken, voorzitter van de Commissie die de Waalwijk Cup organiseert, had uitgelegd hoe het toernooi gespeeld ging worden mocht Wethouder Brekelmans de kokertjes gaan trekken. De uitslag van het Heren en Vrouwen toernooi ziet er als volgt uit:

POULE INDELING VROUWEN:
Poule A           Poule B
RWB               Baardwijk
SSC’55           SV Capelle
NEO’25           Waspik

POULE INDELING HEREN:
Poule A          Poule B
RWB              NEO’25
WSC              Baardwijk
SV Capelle      SSC‘55
Waspik           DESK

Bij de Waalwijk Cup voor de Heren was het voor RKC Waalwijk in verband met competitie verplichtingen niet mogelijk om mee te doen en White Boys kan dit jaar niet voldoende spelers op de been brengen. Om het aantal ploegen hier op een even aantal te brengen heeft RWB dit seizoen DESK uitgenodigd om mee te doen. Bij de Vrouwen hebben zich zes Waalwijkse verenigingen ingeschreven die in twee poules van drie en finalewedstrijden op zaterdag het toernooi gaan spelen.