Kerst en Nieuwjaar, een mooie tijd, gezellig thuis met de kerstboom in huis, al die lichtjes om ons heen en bij de familie op bezoek of over de vloer. We realiseren ons vaak te weinig hoe goed we het hebben en hoe gelukkig we daarmee moeten zijn. Dat wil niet zeggen dat we in deze tijd van coronabeperkingen niet veel missen. Als we alleen al naar RWB kijken dan missen we natuurlijk de kersborrel met een optreden van First of all friends en de altijd gezellige en druk bezochte Nieuwjaarsreceptie. Mensen zijn nou eenmaal gesteld op sociale contacten maar dat is juist wat voor de pandemie waarin we zitten slecht is. Bovenal is RWB een voetbalvereniging, nog erger is daarom dat trainen en voetballen zowat onmogelijk is gemaakt.

Voetballen, sporten en dus bewegen is goed voor onze conditie en gezondheid. In de lockdown bewegen mensen veel te weinig en met name kinderen zitten vaak de gehele dag te gamen. Als sporten gezond is en zorgt voor een beter immuunsysteem zou je sporten zoveel mogelijk moeten stimuleren. Zeker in deze tijd waar vaak goede voornemens gemaakt worden voor het nieuwe jaar is het een ramp dat het kabinet het voor heel veel Nederlanders bijna onmogelijk heeft gemaakt om lekker te sporten. Zelfs sporten in de buitenlucht is voor een voetbalvereniging door de lockdown met een sluitingstijd van 17.00 uur haast niet mogelijk. Dit als resultaat dat het OMT, en in de slibstream het kabinet en de Tweede Kamer, sporten niet als essentieel wilden bestempelen. In mijn ogen een blunder van jawelste, maar er gloort licht aan het einde van de tunnel. Dit mede dankzij Ossenaar Milton van Haren van NL Actief, want mede door zijn inbreng wordt er in Den Haag gewerkt aan het plan om voetbalvelden, tennisbanen, sportscholen enz. geopend te houden tijdens een lockdown. Blijkbaar wil inmiddels de gehele Tweede Kamer de sport als essentieel gaan beschouwen. Vanaf het begin hebben NL Actief maar ook IOC*NSF en de KNVB zich hier voor ingezet, de vraag is nu nog of alle plannen voor 14 januari zijn uitgewerkt.

Laten we hopen dat sport snel aangemerkt wordt als essentieel en we na 14 januari, maar ook bij een eventuele volgende lockdown kunnen blijven trainen en voetballen. Indien mogelijk met publiek en met een clubhuis waar iedereen zijn sociale contacten kan blijven onderhouden. Maar het belangrijkste blijft onze gezondheid en dat jeugd en senioren dus kunnen blijven voetballen.

In deze bizarre tijd wens ik jullie een fijne jaarwisseling en een goed en gezond 2022 toe. Hopelijk wordt het een jaar waarin er weer meer gevoetbald kan worden, met publiek langs de lijn en in het clubhuis. Blijf gezond!

Bas Bruurmijn Vz RWB.