Op 17 juli 1999 werd het seizoen voor RWB-1 geopend met een oefenwedstrijd tegen RKC Waalwijk, met op de bank Martin Jol. Bij RWB op de bank zat de nieuwe trainer Roland Schuermans. RWB deed het verdienstelijk en maakte het tot ergenis van Martin Jol zeker in de eerste helft RKC aardig lastig.
Een veelbelovend begin maar daarna gebeurde er met het hoofdveld van RWB wat raars. De eerste competitiewedstrijd die RWB thuis speelde kon niet op het hoofdveld gespeeld worden door aanwezigheid van emelten. Kraaien ploegden het hoofdveld, op zoek naar deze beestjes, helemaal om.
Hoe dan ook, RWB kende een vliegende start en werd oktober Periodekampioen. Na tien gewonnen wedstrijden, 2 gelijke spelen en één verloren wedstrijd begon RWB het nieuwe millennium als koploper van de 4e klasse D. Trainer Roland Schuermans die voor het eerste jaar hoofdtrainer was van een
eerst elftal sprak hardop uit dat hij kampioen wilde worden. Hij had hiervoor een mix van jonge en ervaren spelers tot zijn beschikking. Belangrijk waren in het elftal de twee scorende spitsen Mark Kanters en Berry Bruurmijn, beide hadden er halverwege het seizoen elk al 13 goals inliggen. Tegen SC ’t Zand konden de bloemen terug in de vaas want RWB speelde gelijk en concurrent Veerse Boys won van RAC. Het gelijk spel kwam pas in de laatste minuut tot stand door een benutte penalty van Berry Bruurmijn. Toch kon het kampioenschap RWB niet meer ontgaan en op 16 april na de wedstrijd tegen Sarto, die weliswaar verloren werd, was RWB kampioen. RWB was daarmee na 10 jaar terug in de 3e klasse. Die dag werd er bij RWB uitbundig feest gevierd en op maandag kreeg de Waalwijkse horeca het luidruchtige gezelschap over de vloer met ook een ontvangst op het Gemeentehuis door Burgemeester van Schaik. Na de drukbezochtte kampioensreceptie op 22 april 2000 werd het feest nog even dunnetjes over gedaan.

Seizoen 1939-1940, precies 80 jaar geleden, bracht RWB het zo lang begeerde kampioenschap. Dat jaar, toen dreigende oorlogswolken zich boven Europa samenpakten en RWB een aantal mensen moest missen door het uitbreken van de mobilisatie, werd RWB kampioen. Doordat de KNVB er door de oorlogshandelingen een noodcompetitie van had gemaakt werden de promotiewedstrijden afgeschaft. Jammer want ongetwijfeld zou RWB met dit elftal een goede kans gemaakt hebben op te promoveren. Tijd om te genieten van dit eerste kampioenschap was er niet want in mei brak toen in alle hevigheid de oorlog uit. Gaat de geschiedenis zich na 80 jaar herhalen? Er is in Europa dan wel geen oorlog maar de uitbraak van het coronavirus zorgt anno 2020 voor veel onzekerheden waarbij inmiddels duidelijk is geworden dat de KNVB net als 80 jaar geleden de competitie heeft stilgelegd en beslist heeft dat niemand promoveert en degradeert. Net als 80 jaar geleden is het heel begrijpelijk dat de competitie is stilgelegd, voetbal is weliswaar de belangrijkste bijzaak in het leven maar gezondheid is vele malen belangrijker. Voor RWB dat in de competitie 10 punten voor stond op de nummer 2 Waspik wel heel zuur.

Belgisch model.
Natuurlijk is RWB niet de enige vereniging die er van baalt dat 9 maanden hard werken niet beloond wordt. Ook Oss’ 20 dat zelfs 17 punten voor stond en EFC Eersel waar oud RWB-trainer Roland Schuermans 7 punten voor stond zijn andere voorbeelden. Overigens zijn het niet de huidige nummers 1 die teleurgesteld zijn, ook verenigingen die zonder overwinningen onderaan bengelden staan niet te trappelen om volgend jaar weer een vervelend seizoen in te gaan, voorbeelden genoeg. Al deze verenigingen zouden het beter hebben gevonden als de KNVB het Belgisch model had gevolgd waarbij de huidige nummer 1 promoveert en de nummer laatst degradeert. Natuurlijk zijn hier tegenargumenten voor te verzinnen zoals dat niet ieder team twee keer tegen elkaar heeft gespeeld en niet iedereen evenveel wedstrijden heeft gespeeld. Geen enkele keuze is vrij van tegenargumenten maar bij de top en de onderste plaatsen van de competities wordt het Belgisch model het meest omarmt.
Intussen zal RWB en al deze andere verenigingen moeten dealen met het KNVB-besluit. RWB is daardoor dubbel gedupeerd want naast RWB-1 stond ook RWB-2 in de Reserve 3e klasse dik bovenaan.
Een kleine stohalm die de KNVB heeft genoemd in de contacten die RWB had met de Voetbalbond is de optie dat er elk jaar opengevallen plekken opgevuld dienen te worden.Of en hoe deze plekken opgevuld worden zal uiterlijk 1 juni door de KNVB met de betreffende verenigingen gecomminiceerd worden. Afwachten voor RWB en de verenigingen die in deelfde situatie zitten, RWB houdt er voorlopig rekening mee dat het volgend seizoen weer start in de 4e klasse, dan kan het niet nog een keer tegenvallen.

In seizoen 1995 / 1996 mocht RWB na 31 jaar geen kampioen te zijn geworden weer eens een kampioenschap vieren. In die 31 jaren was RWB van de 2e naar de 5e klasse afgedaald. Een nivo waar RWB niet thuis hoorde maar na het rampseizoen 1994 / 1995 door een tsunami van blessures in terecht was gekomen. Na de degradatie raakte RWB niet in paniek want het wist dat het voldoende kwaliteit had om in de 5e klasse meteen weer kampioen te worden. Trainer Nico van den Brink behield dan ook het vertrouwen en mocht na het rampjaar gelukkig voor hem het kampioenschap op zijn cc zetten. Het kampioenschap werd al vroeg in het seizoen binnen gehaald. RWB was al zodanig vroeg in het seizoen kampioen dat de winter nog niet uit het land was en het tijdens de kampioenswedstrijd ook nog sneeuwde. Deze wedstrijd uit bij Neerlandia werd na een wat zenuwachtig begin overtuigend gewonnen met 0 - 5.
Na de degradatie naar de 5e klasse had RWB een beleidsplan opgezet om in 4 jaar tijd terug te keren naar de 3e klasse. Iedereen was dan ook super blij dat meteen in het eerste jaar deze stap gezet kon worden. Dat RWB meer kwaliteiten had liet het een jaar daarna zien want in de 4e klasse werd het 3e in de competitie en haalde ook meteen een periodetitel binnen. Het kampioensfeest van seizoen 1995 / 1996 werd uitbundig gevierd en hield na het feest op zondag nog niet op. De maandag erop trokken supporters samen met de RWB-selectie op boerenkarren langs het Gemeentehuis en de Waalwijkse kroegen om nog maar eens het kampioenschap te vieren. Later werd dit op een receptie met aansluitend een feestavond nog eens dunnetjes over gedaan.

In dit seizoen ging RWB het maar weer eens proberen in de derde klasse, enkele plaatsen in het elftal waren gewijzigd en kampioensaspiraties waren er niet. RWB startte met een overwinning tegen RKSVA en ook de tweede wedstrijd thuis tegen ODC werd gewonnen, maar in deze wedstrijd liep keeper Dim Avontuur een hersenschudding op zodat RWB hem een aantal weken moest missen. Uit tegen concurrent Concordia SVD werd met 5-1 verloren en even waren de langzaam ontstane kampioensaspiraties verdwenen. Met daarna 7 overwinningen op rij kwam RWB er weer bovenop en toen RWB uit van Concordia SVD won had RWB nog één overwinning nodig om zich kampioen te noemen.
Die zou men bij ODC in Boxtel halen maar deze wedstrijd bleef lang gelijk. In de slotfase hield een ODC verdediger, een door Han Bruurmijn ingeschoten bal, met zijn handen uit het doel, penalty. Het bleef echter 0-0, want de ODC keeper hield met een snoekduik de penalty van Han Bruurmijn tegen. Een domper maar nu kon RWB thuis tegen het al gedegradeerde WSC thuis kampioen worden. De penningmeester was daarmee de lachende derde. WSC bood lang tegenstand maar uiteindelijk werd het 3-0 en bestormde bij het laatse fluitsignaal de RWB aanhang het veld. RWB was daarmee voor de derde maal in zes jaar kampioen en stond voor de eerste keer in het bestaan van RWB in de 2e klasse.

 Het seizoen 1961-1962 zou een van de vreemdste worden in de historie van RWB tot dan toe. Ingedeeld in de afdeling met ploegen uit West-Brabant werd gestart met een gelijk spel waarna een nederlaag volgde. Ook van RKC werd verloren en na 7 wedstrijden had RWB slechts 5 punten. De achtste wedstrijd thuis tegen RKTVV werd gewonnen en daarna volgden 14 overwinningen op rij. RWB kwam daarmee bovenaan in de derde klasse en de kampioensvlag kon weer voor de dag gehaald worden.
Maar het verhaal van seizoen 1959-1960 herhaalde zich. In de promotiewedstrijden moest RWB met lede ogen toezien hoe een andere vereniging promoveerde naar de door RWB zo fel begeerde tweede klasse.
Het jaar daarop zou de promotieregeling worden aangepast en promoveerde de kampioen automatisch naar een hogere klasse.

RWB startte in seizoen 1959 /1960 met een aantal goede oefenwedstrijden, maar toen de competitie begon draaide het elftal niet al te vlot. De eerste wedstrijd uit tegen VES uit Oudenbosch bracht al meteen puntenverlies, thuis tegen SCO herstelde RWB zich enigsinds en speelde gelijk. Daarna ging het elftal draaien en werden verschillende wedstrijden achter elkaar gewonnen zodat RWB in de kopgroep terecht kwam. Een inzinking halverwege het seizoen zorgde ervoor dat RWB wat afzakte op de ranglijst maar een krachtige eindsprint zorgde ervoor dat RWB tot de laatste wedstrijd kans bleef houden op het kampioenschap. De laatse wedstrijd moest de beslissing brengen. RWB moest naar Veerse Boys en op het programma stond die zondag ook WVO – SCO. Won SCO en verspeelde RWB een punt dan ging Oosterhout met de titel aan de haal. Als WVO zou winnen en RWB zou verliezen van Veerse Boys dan zou WVO kampioen zijn. Een spannend slot dus, wat goed uitviel voor RWB want het won met 2-0 van Veerse Boys en WVO won van SCO. RWB was daarmee kampioen, een schitterende prestatie van onze tricolores onder leideng van trainer Matthijsen. Iedereen vroeg zich af of RWB ook zou promoveren? Helaas bleken de promotiewedstrijden net iets te veel voor de jonge ploeg en RWB bleef in de derde klasse. Wel kampioen maar geen promotie, het kampioenschap gaf wel hoop voor de toekomst.

Geachte trainers en leiders, door de situatie die onstaan is met het corona virus heeft de jeugd commissie besloten om dit jaar geen thuis toernooien te organiseren.

Beste voetballiefhebber,

Met het oog op de vanavond door het kabinet aangekondigde maatregelen om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, hebben wij helaas moeten besluiten dat de amateurvoetbalcompetities* dit seizoen niet meer worden hervat. We vinden het ontzettend spijtig dat onze 1,2 miljoen leden en de duizenden ouders en vrijwilligers dit seizoen niet meer kunnen genieten van onze prachtige sport. Zeker nu het voorjaarszonnetje daartoe zo uitnodigt. Anderzijds: er gaat niets boven gezondheid. Dus er is geen keuze.

Nederland heeft een uniek verenigingsleven dat nu al geruime tijd stilligt. Sommige verenigingen zijn helaas flink getroffen met meerdere zieken en/of zelfs overledenen en zij zijn opgelucht als ze straks het verenigingsleven weer aan de praat krijgen. Veel verenigingen hebben aangegeven niet meer te willen voetballen en zeker nu niet bezig te zijn met competities. We hebben daar begrip voor.

Bovendien kunnen door de overheid verlengde maatregelen de amateurcompetities niet meer op een gewenste manier worden uitgespeeld. In tegenstelling tot bij de profs, bestaat er voor de amateurs geen scenario om wedstrijden door te schuiven tot na de start van de zomerstop. Onder andere omdat de zomervakantie al op 4 juli start in 1/3 van Nederland.

Geen eindstanden dit seizoen
Omdat we dit seizoen de competities niet meer hervatten, hebben we besloten dat er dit seizoen geen eindstanden komen en er dus geen kampioenen, promovendi en degradanten zijn. Ook worden de bekercompetities niet uitgespeeld. Het volgende seizoen, 2020/’21, start iedereen weer in dezelfde klasse als bij de start van het huidige seizoen. Door het niet uitspelen van de competitie hebben we geen eindstand op basis waarvan we vinden dat we een eerlijke promotie/degradatie kunnen toepassen. We zijn van mening dat dit het meest eerlijke en heldere besluit is. En we realiseren ons dat dit voor sommige teams prettig is, voor anderen niet. Dat laatste is uiteraard zeer spijtig.

Teams die dit seizoen uitkomen in de A-categorie komen in het nieuwe seizoen uit in dezelfde competitie als waarin ze dit seizoen zijn gestart. In de B-categorie kunnen alle teams zich voor het nieuwe seizoen - zoals gebruikelijk - inschrijven voor het gewenste niveau.

Contact met belangenorganisaties
Uiteraard zijn we niet over één nacht ijs gegaan. Zo is er de afgelopen tijd veelvuldig contact geweest met de vertegenwoordigers van verschillende verenigingen in het land, onze ledenraad en de belangenverenigingen in het amateurvoetbal. We zijn ons er namelijk van bewust dat, hoe logisch deze beslissing ook is, deze ook impact heeft op de hobby en passie van onze 1,2 miljoen leden en financiële gevolgen heeft voor de bijna 3.000 verenigingen. Uiteraard ondersteunen we alle verenigingen hierin. Dit doen we zelf en onder andere samen met NOC*NSF en de overheid door ons sterk te maken voor bijvoorbeeld een noodfonds voor de sport.

In deze Q&A geven we antwoord op de meest gestelde vragen.

Tot slot: hoewel iedereen niets liever dan de velden vol met voetbalplezier ziet, hoop ik dat iedereen begrijpt dat zolang dat niet veilig kan, dit gewoonweg geen optie is. Hoe moeilijk en jammer dat ook is. Laten we er met z’n allen voor zorgen dat we de overheidsmaatregelen blijven naleven, zodat we dit virus zo snel mogelijk kunnen verslaan.

Houd afstand, Blijf gezond en let op elkaar!

Met sportieve groet,
Jan Dirk van der Zee

Directeur-bestuurder Amateurvoetbal

Gesteund door een flinke Supportersclub werd begonnen aan de eerste competitiewedstrijd van seizoen 1951 / 1952. Door het winnen van een nederlaagtoernooi, voorafgaand aan de competitie, was er goede hoop dat RWB dit seizoen terug zou kunnen keren naar de 3e klasse. Gaandeweg het seizoen groeide het vertrouwen verder en RWB won week op week. In dit seizoen werd slechts één nederlaag geleden n.l. op concurrent RKDVC. RWB wist echter de Drunense club onder zich te houden en mocht zich aan het einde van het seizoen kampioen noemen. Voor promotie hoefde het alleen aan te treden tegen Berchem Sport. RWB won uit met 4-0 en thuis werd met 3-1 gewonnen. RWB was daarmee na 4 jaar weer terug in de vertrouwde 3e klasse.

Trainer in seizoen 1951 / 1952 was de heer Knier, de resultaten werden door de volgende spelers behaald: A. Schalken, G. Smolders, H. Blom, A. v.d. Anker, A. Meuleman, J. v. Beek, L. Didden, H. v. Gool, W. Springer, J. Schalken en W. v.d. Anker.

In de serie terugkijken op oude successen springen we van seizoen 1939 / 1940 naar seizoen
1949 / 1950. 10 Jaar nadat RWB het eerste kampioenschap kon vieren mocht het wederom juichen voor een kampioenschap.
RWB was in seizoen 1947 / 1948 voor de eerste keer in haar bestaan gedegradeerd en wilde weer zo snel mogelijk terug naar de 3e klasse. In seizoen 1948 /1949 speelde het elke week wel een derby tegen Langstraatse tegenstanders. Kampioen kon RWB echter in dat seizoen niet worden, wel werd een mooie 2e plaats bereikt en was er goede hoop voor de toekomst. Seizoen 1949 / 1950 bracht een competitie met dezelfde tegenstanders als het seizoen ervoor, aangevuld met Tilburgse clubs. Slechts 7 verliespunten werden geincasseerd en dit bracht RWB met 4 punten voorsprong op RKDVC de titel. In die tijd was kampioen worden geen garantie voor promotie. De promotiewedstrijden gingen tegen Ons Vios, TAC en Bredania. Slechts één club zou overgaan. RWB behaalde 8 winstpunten (in die tijd leverde een winstpartij 2 punten op), juist één te weinig om te kunnen promoveren.

In een tijd dat het voetbal geheel is stil komen te liggen en nog niemand weet of cq hoe de huidige competitie wordt uitgespeeld is de Technische Commissie van RWB volop bezig met de voorbereidingen van seizoen 2020 / 2021. Doordat de huidige trainer Nicky Ligtvoet van RWB JO19 rond de winterstop had aangegeven dat hij na het seizoen zou stoppen moest RWB op zoek naar een nieuwe trainer.
RWB JO19 komt uit in de KNVB Hoofdklasse en is dit voorjaar ingedeeld in de poule met teams die ook volgend jaar in de Hoofdklasse uit komen. In de zoektocht naar een nieuwe trainer kwam RWB al snel in contact met Rob IJpelaar. Rob is met zijn 32 jaar een jonge trainer die 7 jaar de JO19 van Waspik heeft getraind en dit elftal van de 2e klasse naar de Hoofdklasse heeft gebracht. In de jeugd startte Rob op jonge leeftijd met voetballen bij The White Boys, stapte na 10 jaar over naar vv Waspik en voetbalde 14 seizoenen lang in het eerste elftal van vv Waspik. Wat visie betreft past Rob IJpelaar goed bij RWB. Bij RWB loopt in de jeugd veel talent rond en een rol spelen in zo veel mogelijk talenten afleveren aan de selectie van RWB is op het lijf geschreven van Rob IJpelaar. De Technische Commissie is er dan ook van overtuigd dat de samenwerking met Rob IJpelaar een succes wordt.