Sinds augustus 2017 Is Paul Timmermans in dienst getreden als herstel- en conditietrainer van RWB 1, RWB 2 en RWB JO19-1. Omdat het voor RWB een nieuwe functie betreft willen we u graag informeren wat de functie herstel- en conditietrainer inhoudt en welke taken hierbij horen.

Volgens berekeningen komen er jaarlijks 650.000 blessures voor waarvan er ongeveer 300.000 medisch behandeld worden.
Indien een speler geblesseerd raakt dient er altijd eerst een arts, fysiotherapeut of lid van de medische staf van de vereniging te worden geraadpleegd.

Na een eerste diagnose of behandeling en in goed overleg met de behandelende specialist en of medische staf kan men starten met hersteltraining. Veel verenigingen beschikken echter niet over een herstel- en conditietrainer die voetballers kan begeleiden tijdens de revalidatie en of het herstel. Wat men dan vaak ziet is dat een speler aan zijn lot wordt overgelaten. Een speler die niet goed wordt begeleid tijdens zijn revalidatie heeft doordat hij mogelijk te vroeg aansluit bij het team of te snel wedstrijden gaat spelen meer kans om weer geblesseerd te raken. De herstel- en conditietrainer kan er voor zorgen dat, door met deze speler op een verantwoorde manier aan zijn herstel en conditie te werken, deze speler met een juiste fitheid/conditie en op het juiste moment weer aansluit bij de groep.
Taken van de herstel- en conditietrainer zijn:

• In samenspraak met de medische staf van v.v. RWB en behandelend specialist het opstellen van een herstelprogramma
• Het uitvoeren van het opgestelde herstelplan
• Terugkoppelingen onderhouden met de medische staf vv RWB, fysiotherapeut en trainers over de ontwikkelingen van de speler
• Beperken van een conditionele achteruitgang van de geblesseerde speler
• Het bijhouden van de fysieke gesteldheid van de geblesseerde speler
• Het leiden van individuele trainingen
• Het verzorgen van looptraining
• Het afnemen van fysieke testen
• Adviezen geven aan spelers en trainers om blessurepreventief te trainen

Samenvattend is de herstel- en conditie trainer de schakel tussen de medische staf v.v. RWB /fysiotherapeut en de trainer van het team van de geblesseerde speler. Hij zorgt er voor dat een speler fit en op het juiste conditionele niveau kan aansluiten.

Paul Timmermans was meer dan 15 jaar jeugdtrainer bij v.v. RWB met specialisaties op techniek-, en loop-en coördinatietraining. In 2016 besloot Paul te stoppen met het training geven en zich helemaal toe te leggen op de studie sportverzorging/sportmassage met veel aandacht voor anatomie en fysiologie. Aan het eind van het seizoen 2016/2017 heeft hij nog een stage gelopen bij RWB 1 en al de nodige praktische ervaring opgedaan. In juni 2017 heeft Paul zijn studie afgerond met het behalen van het diploma. Met de opgedane kennis van de studie en met zijn jarenlange ervaring als trainer met eerder genoemde specialisaties is de nieuwe functie in vertrouwde handen bij Paul.