Allereerst wil ik alle leden, vrijwilligers en sponsoren namens het bestuur van RWB een heel gelukkig en gezond 2024 toewensen. Ik hoop dat veel van jullie aanwezig zijn op de nieuwjaarsreceptie van 6 januari 2024 zodat ik jullie persoonlijk het allerbeste voor het nieuwe jaar toe kan wensen. We staan aan het begin van 2024, een jaar waarin tal van uitdagingen voor ons liggen. Hieronder de uitdagingen op een rijtje gezet.

RWB-1

De mooiste en belangrijkste uitdaging komt op het bordje van de spelers en begeleiding van RWB-1. Op dit moment staat RWB-1 twee punten achter op koploper en buurman NEO’25 en één puntje voor op nummer drie RFC. Vraag is daarbij, hoe komt RWB-1 uit de winterstop? De voorbereiding op de eerste competitiewedstrijd van zaterdag 3 februari, uit tegen TSC, start op zaterdag 6 januari met een wedstrijd tussen RWB-1 en het kampioenselftal van seizoen 2005/2006. Snel daarna gaat de selectie van RWB voor een 5-daags trainingskamp naar het Portugese Albufeira en staat er op 27 januari een oefenwedstrijd tegen Baardwijk op het programma. Tussendoor staan er nog zes trainingen op de agenda, en daarna zou RWB klaar moeten zijn om uit bij TSC met een goed resultaat de tweede seizoenshelft te starten. Ondersteuning van supporters kan daarbij helpen, dus bij deze de oproep om RWB-1 aan te komen moedigen.

GROEI

RWB had in de coronatijd ingeleverd op het aantal leden. Niet vreemd want tijdens de coronatijd kwam de aanwas geheel stil te liggen. Met deze vervelende tijd achter de rug heeft RWB echter de groei weer ingezet en heeft het met tegen de 800 leden inmiddels meer leden dan het had voor de coronatijd. De uitdaging om nog wat verder door te groeien naar 850 leden is een item in het beleidsplan 2023-2028. RWB wil dit bewerkstelligen door te profiteren van de groei op Landgoed Driessen en de uitstroom bij de junioren zo veel mogelijk tegen te gaan. Voor deze laatste uitdaging is RWB nog op zoek naar een Jeugdcoördinator bovenbouw. Daarnaast zijn de kanjers voor veel kinderen een eerste stap in het voetballen. Aan het begin van het nieuwe seizoen zullen we dan ook net als in 2023 weer starten met een Kanjer Festival om kinderen uit de omringende wijken Besoyen, Zanddonk en Landgoed Driessen uit te kunnen nodigen.

VERDUURZAMING GEBOUW

De afgelopen jaren heeft RWB tal van verduurzamingsmaatregelen genomen. Zo is alle binnenverlichting vervangen voor LED, is de energie slurpende apparatuur vervangen. Daarnaast is de straatverlichting samen met de veldverlichting van veld 3, 4 en het veld van het WvO college vervangen voor LED. Inmiddels is gestart met de laatste stap in het verduurzamen van het gebouw, het aanpassen van de centrale verwarming. Voor de nieuwe warmtevoorziening is gekozen voor een Hybride opstelling waarbij we een nieuwe warmtepomp krijgen met een boiler en nieuwe buffervaten voor de warmwatervoorzieningen en de verwarming van het gebouw. Eén van de cv-ketel blijft gehandhaafd en komt bij op het moment dat de warmtepomp de warmtevraag niet meer aankan. De warmtepomp werkt op elektriciteit, om zo weinig mogelijk elektriciteit te gebruiken worden totaal 88 zonnepanelen geplaatst.

VERDUURZAMING VELDEN, BLAUW SPORTPARK.

Voor het oplossen van de waterproblematiek op Sportpark De Gaard is in de Gemeenteraadsvergadering van 23 november een raadsvoorstel aangenomen. Bij voetbalvereniging RWB is de toplaag van het bestaande kunstgrasveld aan het einde van zijn latijn en dient dit op basis van de meer jaren begroting vervangen te worden. Voor de Gemeente een mogelijkheid om de infill, die nu bestaat uit korrels van rubber banden, te vervangen voor een natuurproduct zoals kurk dat is. Om werk te combineren met werk zal op het kunstgrasveld de traditionele verlichting vervangen worden voor LED. De aanleg van een nieuw kunstgrasveld bij NEO’25 en de vervanging van de toplaag bij RWB geeft de Gemeente Waalwijk meteen de mogelijkheid om een deel van de de waterproblematiek op De Gaard op te lossen. Omdat gewerkt wordt aan beide velden kan namelijk meteen ondergrondse wateropslag gerealiseerd worden en kan het sportpark waterneutraal gemaakt worden. Natuurgebied Westelijke Langstraat profiteert daar meteen van want op dit moment wordt het water, wat in een droge periode nodig is om de grasportvelden te sproeien, uit de Sprangse Sloot gepompt. Het zand wat vrij komt door de aanleg van het kunstgrasveld bij NEO’25 krijgt op De Gaard een nieuwe bestemming, want dit wordt gebruikt om de laag gelegen velden van RWB en het grassportveld van het Willem van Oranje op te hogen. Met het aanleggen van extra drainage en een automatische sproeiinstallatie op de grasvelden is dan de puzzel op de Gaard gelegd en moet de waterproblematiek op Sportpark De Gaard tot het verleden behoren. Maandag 15 januari 2024 is er een eerste afspraak met de Gemeente Waalwijk. Dan zal in ieder geval de planning van al deze werkzaamheden aan de orde komen.

Bas Bruurmijn Vz RWB