Tijdens het GO Waalwijk festival, wat zondag 25 september gehouden werd in het centrum van Waalwijk, was ook de uitreiking van de Waalwijk Inspiratieprijs 2022. Dit jaar was het thema “verbinding”. Platform Inclusief Waalwijk ging met de 1e prijs aan de haal, Kees van Giessen van voetbalvereniging RWB kreeg van wethouder Dilek Odabasi-Seker de 3e prijs uitgereikt. Kees van Giessen is de trainer/Coach van het G-team van RWB en heeft afgelopen jaar van deze voetballers (sters) een team gemaakt wat niet alleen met elkaar voetbalt maar ook een grote vriendengroep is geworden. Dit seizoen gaat het team voor de eerste keer deelnemen aan de KNVB competitie. Tijdens het GO Waalwijk festival speelde het G-team op het raadhuisplein een demonstratiewedstrijdje. Jongens en meisjes met een beperking die voetballen leuk vinden mogen bij RWB zonder kosten een aantal proeftrainingen volgen. Het G-team van RWB traint elke woensdagavond op Sportpark De Gaard van 19.30 tot 20.30 uur

114 Jaar voetbalde, de in Besoyen opgerichte voetbalvereniging, RWB zijn competitiewedstrijden op de zondag. Zaterdag 24 september 2022 werd nieuwe geschiedenis geschreven en voetbalde RWB tegen SSC’55 uit de Vrijhoeve zijn eerste competitiewedstrijd op de zaterdag. En niet zonder succes want deze opening van het voetbalseizoen 2022-2023 leverde voor RWB door een 1-2 overwinning meteen 3 punten op. Een week eerder had RWB op De Gaard de bekerwedstrijd tegen SSC’55 met 5-1 gewonnen maar dat was geen garantie dat RWB ook deze uitwedstrijd zou winnen. De omstandigheden waren ook heel anders, want het zou de gehele wedstrijd blijven regenen waardoor het veld steeds slechter en zwaarder werd.

In de eerste helft was RWB de betere ploeg en had het verder weg kunnen lopen dan de 0-1 stand die met de rust op het scorebord stond. De 0-1 die na een kwartier spelen viel, was van een grote schoonheid. De diepe bal van Jordy van der Klaauw viel precies voor de voeten van Koen van Baardwijk, die vervolgens met de punt van zijn schoen keeper Gijs Nieuwenhuizen kansloos liet. Meteen na rust kwam RWB door een eigen doelpunt van SSC’55 op een 0-2 voorsprong. SSC’55 ging in de tweede helft meer druk zetten echter veel kansen leverde dit niet op. RWB kreeg er nog wel een aantal maar kon de wedstrijd niet definitief in het slot gooien. Een kwartier voor tijd kwam de spanning terug in de wedstrijd doordat Jurn Molegraaf voor de 1-2 zorgde. De wedstrijd was in deze eindfase door het kletsnatte veld er een met steeds meer vechtvoetbal geworden. De krachten liepen terug en grote kansen deden zich niet meer voor. De eerste wedstrijd in het zaterdagvoetbal leverde RWB dus meteen 3 punten op.

Volgende week, zaterdag 1 oktober, speelt RWB thuis de tweede competitiewedstrijd op De Gaard tegen Olympia’60 uit Dongen.

Op deze avond had RWB ook Betty Schelle, Districtscoördinator Zwaluwen Jeugd Actie
Zuid 1, uitgenodigd. De Zwaluwen Jeugd Actie wil dat iedereen kan genieten van voetbal en het verenigingsleven, dus ook jongens en meisjes met een beperking. De helft van de opbrengst van deze actie is beschikbaar voor subsidieaanvragen. De aanvraag van Voetbalvereniging RWB voor de aanschaf voetbalmaterialen zoals o.a. speciale ballen en voetbalkleding werd door de Zwaluwen Jeugd Actie gehonoreerd. Betty Schelle reikte voor de training van Joseph Oosting aan voorzitter Bas Bruurmijn een cheque uit van maar liefst € 5.500,--. Een geweldige ondersteuning voor een groep die dit heel erg verdient.

Woensdag 21 september was, in het kader van “Coaches Betaald Voetbal on Tour”, Joseph Oosting aanwezig bij Voetbalvereniging RWB. Hiermee was een van de beste trainers van Nederland bij RWB en daar kon het G-team nog wel wat van leren. Joseph Oosting is een voormalig profvoetballer en op dit moment de hoofdtrainer is van RKC Waalwijk. Joseph Oosting was overigens niet alleen, naast hem had hij ook nog een tweetal leden van zijn technische staf bij zich. De avond startte om 19.00 uur met een tactische bespreking in de bestuurskamer waarna tussen 19.30 en 20.30 op het veld getraind werd. Het enthousiasme bij de spelers/speelsters van het G-team was groot, uiteraard werd aan het einde van de training de gebruikelijke teamfoto gemaakt. Ellen Maas van Samen RKC Waalwijk verraste de spelers/speelsters met een cadeaudoos waarin o.a. een RKC-sjaal en een vrijkaartje voor de wedstrijd RKC Waalwijk tegen Sparta zat.

Ondanks de 5-1 overwinning op SSC’55 eindigt voor RWB het bekeravontuur met deze laatste wedstrijd in de poule. NEO’25 won in deze poule alle drie de wedstrijden en gaat door in de beker.

RWB begon maar weer eens slecht aan de wedstrijd, deze keer tegen plaatsgenoot SSC’55. Na 2 minuten spelen stond het dan ook al met 0-1 achter. Iets waarmee RWB de laatste tijd vaker mee wordt geconfronteerd en op de een of andere manier er maar niet uit te krijgen is.
Ronald Possemis trok na een half uur spelen met een kopgoal de stand gelijk.
RWB kwam na rust beter de kleedkamer uit en nam via Zakaria Elmessaoudi met 2-1 de leiding. In het laatste kwartier kwam Kevin Remie los en zorgde voor een zuivere hattrick en dus de eindstand van 5-1. Eén van deze goals kwam tot stand uit een vrije trap vanaf ruim 20 meter afstand. Dinsdag 20 september speelt RWB 1 en RWB 2, als laatste test voor de competitie, een oefenwedstrijd tegen elkaar. Deze onderlinge wedstrijd begint om 20:00 uur.

Op zaterdag 24 september start voor RWB de competitie met een uitwedstrijd, wederom tegen SSC'55. De wedstrijd wordt gespeeld in de Vrijhoeve (Sprang-Capelle), aanvang 14.30 uur, waarbij het echt om de punten zal gaan. RWB 2 speelt op die datum om 12.00 uur een thuiswedstrijd tegen DESK 3.

Afgelopen zaterdag 10 september RWB-NEO is sportpark de Gaard voor beide clubs in het rood wit blauw de thuisbasis. Een derby die niet leeft als de derby, daarbij hebben beide clubs een andere tegenstander voor ogen.
Strak blauwe lucht , zonnetje erbij met 22 spelers gretige spelers en een gezellige drukte langs de lijn. Om 14.30 zet scheidsrechter van Rijswijk de derby in gang, NEO pakt het initiatief en RWB moet achteruit.
Na 3 minuten komt NEO via een mooie diepte pass van Lars de Bruin op Noah die een voorzet puik aflevert op 0-1 waarbij Serhan op de juiste plaats staat om binnen te schuiven. RWB loopt als een aangeslagen bokser rond en NEO combineert er lekker op los. In de 10e minuut maakt Serhan er 0-2 van na een knappe actie , waarbij hij de bal in de bovenhoek krult. Binnen het kwartier vergeet hij zijn hattrick tegen de touwen te jagen, NEO speelt onbevangen met flair waarbij RWB een paar keer aan de noodrem moet trekken. Waar RWB zoekende is tekenen ze in de 25 minuut pas voor hun 1e doelpoging, welke jammerlijk hoog overgeschoten wordt. In de 30e minuut wordt het vlagsignaal terecht genegeerd door de uitstekend fluitende van Rijswijk. Na een solo tilt Nicky de stand met zijn chocolade been naar 0-3 met een fenomenale knal in de bovenhoek. In de resterende minuten voor rust komt RWB uit zijn schulp en creëerde diverse hoekschoppen , echter zonder resultaat. We gaan rusten met een 0-3 tussenstand en de thee smaakt voor de een wat beter als voor de andere club van de Gaard.In de rust blijven er verschillende spelers achter bij beide teams met wat kleine pijntjes en nog wat conditionele achterstand. Het spelbeeld in de 2e helft verandert niet veel ondanks de wissels. NEO combineert het eerste deel nog vlot, maar halverwege komt RWB beter in z’n spel. Onnodige overtredingen zorgen voor gevaarlijk momenten voor het doel bij NEO, waar Krijn zijn doel weet schoon te houden. Het slot akkoord is weer voor NEO, waar Jordy zijn doelpuntje meepikt na een sprintje en de eindstand 0-4 op het bord zet. Na het laatste fluitsignaal wordt de sportieve wedstrijd geanalyseerd in de kantine onder het genot van een koele versnapering en bleef het nog lang gezellig.
Volgende week spelen beide teams hun laatste bekerwedstrijd als voorbereiding op de competitie, tot dan wij rekenen op jullie support !

RKC eSports is samen met MSI Gaming, de nieuwe hoofdsponsor van RKC eSports, op zoek naar een nieuwe eSporter voor RKC Waalwijk. Op zondag 25 september wordter live in het Mandemakers Stadion gekeken wie het in zich heeft om een professioneel eSporter te zijn..
En kwalificeren voor deze finale is simpel: een keer scoren tegen een professioneel eSporter en dat doe je bij RWB op zaterdag 17 september! Kom dus 17 september naar het clubhuis van RWB en daag de aanwezige eSporter uit met FIFA. Scoor je, dan plaats je je automatisch voor de voorrondes van de finale, scoort de eSporter, helaas, dan is je beurt over en is de volgende aan de beurt (je mag zo vaak proberen als je wilt en de drukte het toelaat).
📍Sportpark De Gaard RWB Waalwijk
⏰ Zaterdag 17 september van 12.00 tot 14.30 uur.
LET OP: Minimale leeftijd voor deelname: 16 jaar
#TeamRKCEsports #RKCWaalwijk #MandemakersStadion #MSI #MSIGaming
Word jij de nieuwe eSporter van RKC Waalwijk?

 

Na het spelen van de Waalwijk Cup en een met 7-0 gewonnen oefenwedstrijd op dinsdag 30 augustus stond zaterdag 3 september voor RWB de eerste officiële KNVB-wedstrijd op het programma. Deze eerste wedstrijd speelde RWB in Drunen voor de beker tegen
FC Drunen-1 Zat. FC Drunen had er voor gekozen om de verdediging extra te versterken en speelde voornamelijk op de eigen helft. Behalve als het een aanval van RWB kon onderscheppen, dan kwam FC Drunen er razendsnel uit en waren daarmee bij tijd en wijlen ook nog gevaarlijk. Zeker in het eerste half uur speelde RWB in een te laag tempo, kreeg wel wat kleine kansjes maar had door het te lage tempo vooral moeite om door het verdedigingsblok van FC Drunen te voetballen. Net voor rust wist RWB toch nog twee keer het net te raken. De 0-1 was van de voet van Kevin Remie en meteen daarna was het Brent van Look die de 0-2 produceerde. Net na rust kwam FC Drunen-1 Zat terug in de wedstrijd door 1-2 te scoren. RWB kreeg echter steeds meer de overhand en had FC Drunen steeds meer moeite met de conditie. Gevolg was steeds vaker geblesseerde spelers en meerdere krampverschijnselen. Tussen de bedrijven door kopte Bob Janssen de 1-3 binnen en bepaalde Zico Kemmeren de eindstand op 1-4. In de andere wedstrijd van deze bekerpoule won NEO’25 met 2-1 van SSC’55. Zaterdag 10 september wordt in de wedstrijd RWB-NEO’25 bepaald wie de leiding neemt in deze poule. De wedstrijd tussen de buren op Sportpark De Gaard wordt gespeeld bij RWB en begint om 14.30 uur.

De dames van SVO de Gaard hebben zaterdag bij de Waalwijk Cup prima gepresteerd. In de finale was Baardwijk Zo te sterk. In de eerste helft hield SVO De Gaard nog prima stand maar na rust liep Baardwijk uit naar een 3-0 overwinning. SVO De Gaard was tevreden met de tweede prijs die het in deze editie van de Waalwijk Cup behaalde.

Bij de heren behaalde RWB Waalwijk eveneens een tweede plaats. Ook hier bleef RWB ,met uitzondering van de wedstrijd tegen WSC, ongeslagen in de poule. In de finale tegen WSC werd met 4-0 verloren en werd WSC de terechte winnaar van de Waalwijk Cup 2022.
Wethouder Ronald Bakker reikte namens de Gemeente Waalwijk de prijzen uit. Naast de tweede prijs mocht aanvoerder Ronald Possemis van RWB ook de sportiviteitsprijs in ontvangst komen nemen. Zaterdag in de derde helft was de sfeer net als de dagen daarvoor prima, het weer zat mee en er was lekker veel publiek. Iedereen was het er over eens dat SV Capelle er een goed georganiseerd toernooi van had gemaakt. Alle wedstrijden verliepen zonder wanklank, mede een verdienste voor de scheidsrechters en grensrechters van COVS De Langstraat. Volgend jaar gaat Waspik de organisatie van de Waalwijk Cup 2023 op zich nemen.

 

Vanaf 5 september kun je weer stemmen op Rabo ClubSupport 2022.

Dit jaar wordt de opbrengst gebruikt voor voetbalmaterialen en is elke financiële ondersteuning van harte welkom omdat RWB bezig is met het verduurzamen van het Sportpark. In eerste instantie zal dit te zien zijn door de ombouw van de veldverlichting naar LED.

Ook dit jaar werken we weer samen met de buren om zo veel mogelijk stemmen op te halen. Wij willen jullie vragen om de 2e en 3e stem uit te brengen op NEO’25 en natuurlijk op onze SVO De Gaard

Stemmen kan via de Raboapp of via www.rabobank.nl/clubsupport

In het boek “Besoyen een kleurrijk verleden” vraagt schrijver Jack Didden anno 2004 zich af of de bijna honderd jaar oude band tussen RWB en Besoyen een lang leven beschoren zal zijn. RWB staat dan aan de vooravond van de verhuizing naar Sportpark De Gaard op Landgoed Driessen. Daarmee kwam het sportpark buiten de grenzen van Besoyen te liggen.
Inmiddels zijn we 18 jaar verder en staat RWB aan het begin van een nieuw voetbalseizoen.
Een mooie gelegenheid om terug te kijken en de balans op te maken.

Historie.
De start van RWB was op 2 februari 1908, bij de oprichtingsvergadering waren 12 personen aanwezig en gevoetbald werd op een terrein aan de westkant van Besoyen (waar nu café Landzicht zich bevindt). Begin 1931 werd verhuist naar een nieuwe accommodatie aan de Floris V laan. Nu RWB in de bebouwde kom haar terrein had traden er steeds meer leden toe. Na ruim 30 jaar ruilde RWB het sportpark aan de Floris V laan, waar slechts één veld beschikbaar was, in voor sportpark Elzenhoven. RWB had op Elzenhoven de beschikking over 3 velden en kon zich verder gaan ontplooien, vooral aan de jeugd werd meer aandacht besteed. RWB groeide in die tijd uit naar een vereniging van 500 leden, die niet alleen uit Besoyen kwamen maar ook uit de naastgelegen nieuwbouwwijk Zanddonk. In 2004 verhuisde RWB naar Sportpark De Gaard en fungeert het als buffer tussen de N261 en nieuwbouwwijk Landgoed Driessen. Op Landgoed Driessen groeide RWB door naar een vereniging van ruim 700 leden.

Waar staat RWB nu.
Na een aantal seizoenen, die beheerst werden door alle maatregelen die genomen moesten worden om het coronavirus onder controle te houden, komt het vertrouwen terug dat er weer gewoon getraind en gevoetbald kan worden. Op Landgoed Driessen beschikt RWB over een modern sportpark met 4 volledige voetbalvelden, een trainingsveld, voetbalkooi en beschikt het over een kunstgrasveld. Sportpark De Gaard ligt centraal tussen de woonwijken Besoyen, Zanddonk en Landgoed Driessen. Naar het leden bestand kijkende is RWB gegroeid van een Besoyense voetbalclub naar een meer Waalwijkse voetbalvereniging. Wat zeker niet betekent dat de meer dan 100 jaar oude band tussen RWB en Besoyen is verbroken. Nog steeds komen veel nieuwe leden uit Waalwijk West en heeft het een goede band met Basisschool Besoyen. Veel jonge meisjes en jongens worden al op jonge leeftijd lid van RWB, deze kunnen al vanaf 4/5 jaar daarvoor terecht bij de “Kanjers” die elke zaterdagochtend hun trainingen afwerken. RWB beschikt ook over een grote groep leden die langer dan 25 jaar lid zijn van RWB, waarbij een groot deel van oorsprong uit Besoyen komt. Uit deze groep komen ook een groot aantal vrijwilligers, een groep waar een vereniging als RWB op draait. Voor deze grote groep leden geldt “eenmaal lid van RWB, blijf je lid van RWB”. Het complex van voetbalvereniging RWB is daarnaast een thuisbasis voor meerdere scholen en verenigingen. Het Willem van Oranje college geeft in de zomermaanden zijn gymlessen op De Gaard, MIKZ gebruikt de RWB locatie om de buitenschoolse opvang te realiseren, op maandagavond geeft EHBO vereniging Esperto in het clubhuis van RWB zijn EHBO lessen, is op woensdagavond een biljardvereniging actief, gebruikt Voetbalacademie JG4IT op de vrijdagavond het kunstgrasveld en speelt voetbalclub De Taaie Tijgers bij RWB al jarenlang op zondagochtend zijn wedstrijdjes.

RWB-1 en 2 van zondag naar zaterdag / SVO de Gaard
Voetbalvereniging RWB heeft voor seizoen 2022-2023 totaal 10 seniorenelftallen ingeschreven voor de competitie. Vijf elftallen spelen op de zondagmorgen, en vijf op de zaterdagmiddag. Grootste verandering is dat onder de teams die op zaterdag voetballen ook de twee selectieteams RWB1 en 2 zitten. RWB-1 komt daarbij uit in de KNVB 4e klasse, een teleurstelling want vorig seizoen had degradatie in de ogen van veel leden niet nodig geweest. Met de overstap naar zaterdag volgt RWB de landelijke trend waarbij voor de leden het vrijuit kunnen stappen op zaterdag en de zondag vrijhouden voor het gezin de belangrijkste argumenten zijn om op zaterdag te willen voetballen. Een andere grote verandering is de nieuw opgerichte meisjes/vrouwen vereniging SVO De Gaard. Deze nieuwe vereniging is een combinatie van meisjes/vrouwen van RWB en NEO’25 die dit seizoen met 6 teams mee gaan doen in de competitie. De grootste groep bij RWB is de jeugdafdeling die totaal met 20 teams zijn ingeschreven in de KNVB competitie. RWB beschikt, naast de totaal 37 team die meedoen aan de KNVB competitie, ook nog over een tweetal groepen die alleen trainen maar niet meedoen aan de competitie. Dit zijn de jongste voetballertjes die vanaf hun 4/5 jaar terecht kunnen bij RWB en op zaterdagochtend trainen onder de naam “Kanjers” en een groep ouderen die op woensdagavond recreatief lekker tegen een balletje trappen. Nieuw in de competitie is dit seizoen RWB G1JM, een gemengd team van jongens en meisjes met een lichamelijke en/of verstandelijke beperking. Deze groep is vorig seizoen uitgegroeid naar een volwaardig team waardoor meedoen aan de 7 tegen 7 competitie mogelijk is geworden. Het grote aantal teams en de grote verscheidenheid zorgt ervoor dat iedereen jong of oud, jongens of meisjes, prestatief of recreatief bij RWB terecht kan en dat je zelfs bij RWB kunt voetballen als je een beperking hebt. Wil jij ook lid worden van voetbalvereniging RWB/SVO de Gaard, kijk op www.rwbwaalwijk.nl of kom op zaterdag gewoon een keer langs op Sportpark De Gaard.